Börja alltid renovering med att planera utifrån vad du behöver. Planera inte bara köket för idag utan fundera även över framtida behov. För många är första prioritet att laga mat. Hur många är ni i familjen och kommer familjen att utökas? Behöver ni plats för att sitta i köket? Hur vill du förvara dina saker? Gör en lista över behov och önskemål.
Ett kök ska vara lätt att städa. Det ska vara tåliga bänkytor, helst bänkskivor i granit, och överskåp som helst går ända upp till taket, och stora rena ytor är några detaljer som gör ett kök lättare att städa. Stora lådor som fungerar skafferi eller för annan förvaring och går att dra ut helt gör det enkelt att nå allt. Ordentlig belysning gör det lättare att arbeta i köket och skapar samtidigt trivsel. Socklar ska sitta ordentligt men de ska också kunna plockas bort när du så önskar.
Visualisera dina idéer
Gör enkla skisser eller starta en moodboard där du samlar dina tankar och idéer. En moodboard är ett perfekt verktyg för att visualisera dina tankar. Hämta inspiration från olika håll så som internet, tidningar och butiker.
En bild av ditt drömkök börjar så smått växa fram och det blir lättare att se vad som behövs läggas till. Efter denna inspirationsfas är det dags att sätta upp en ram och göra en budget. Vad är viktigast, vitvaror eller ett speciellt kakel? Avgör hur mycket som ditt kök får kosta.
Paketlösningar
Specialiserade företag erbjuder ofta paketlösningar med ritningar. Kvalitetskök är dock en dyr investering. Denna typ av kök håller dock ofta bättre eftersom de tillverkas av material som är mer slitstark, vilket innebär att vare sig färg eller kanter slits lika lätt.
När du köper köksinredning är detta dock inte hela kostnaden eftersom vitvaror, diskho, diskbänken, kakel, belysning, golv och väggmålning inte ingår i priset. Gör en lista på allt som inte ingår i priset och gör en budget för den totala kostnaden. Räkna också med några oförutsedda kostnader för att vara lite mer på den säkra sida. Glöm inte heller kostnaden för hantverkarna.